25 Σεπ 2010

H ομιλία της Χριστίνας Αλίρη προς τις γυναίκες του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου

Φίλες – δημότες του δήμου Ωραιοκάστρου – του νέου δήμου Ωραιοκάστρου , καλησπέρα σας. Με αυτό το κάλεσμά , με αυτή την πρόταση-πρόσκληση ήθελα να τα πούμε από κοντά. Ήθελα να τα πούμε από κοντά, για να καταρρίψουμε μαζί κάποιους μύθους. Για να αποδείξουμε και εμείς από τον τόπο μας ότι η σύγχρονη γυναίκα δηλώνει παρόν στα κοινά. Ήθελα να τα πούμε από κοντά για να φανερώσουμε την αξία της γυναικείας οπτικής, για να συζητήσουμε για το μέλλον του δήμου μας, για αυτά που μας απασχολούν, για αυτά που μας προβληματίζουν.
Πέραν αυτών , των συζητήσεων και του προβληματισμού, ήθελα σήμερα να μιλήσουμε από κοντά και για λύσεις. Για λύσεις πρακτικές, λύσεις ρεαλιστικές, λύσεις κοινής λογικής- γυναικείας λογικής. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές στα πλαίσια οποιασδήποτε πολιτικής διαδικασίας αναλύονται τα προβλήματα και τα ζητήματα , αλλά ποτέ δεν ακούγονται οι λύσεις, με αποτέλεσμα να αποχωρούμε όλοι απογοητευμένοι.
Εμείς οι γυναίκες, και το πιστεύω αυτό, διακρινόμαστε για ορισμένα χαρακτηριστικά. Διαφέρουμε από τους άντρες. Το ξέρετε και σεις νομίζω αυτό. Το έχετε διαπιστώσει στην καθημερινή σας ζωή. Στο σπίτι, στην οικογένεια , στην δουλειά. Η γυναικεία παρουσία τόσο σε θέσεις κλειδιά του κοινωνικού ιστού, όσο κ στην πολιτική γενικότερα, μπορεί να λειτουργήσει θετικά καθότι η γυναικεία φύση με τα χαρακτηριστικά της ευαισθησίας, της ευγένειας, της ευελιξίας, της υπομονής και επιμονής που μπορεί να διαθέτει, μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη, τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματική με έναν άνδρα. Η γυναίκα μπορεί να ξεκλειδώσει χρόνιες παθογενείς  καταστάσεις και να τις μεταβάλλει σε αποτελεσματικές και καρποφόρες, για το κοινωνικό σύνολο
Θα ρωτήσει κάποιος,  πού οφείλεται αυτό; Πώς προβαίνετε σε τέτοια συμπεράσματα αυθαίρετα; Οφείλεται σε πολλούς λόγους , που όλοι σχεδόν τους αποδέχονται. Η γυναικεία φύση διακρίνεται από ευαισθησία, από καρτερικότητα, από συμπόνια. Είναι ο ρόλος , φυσικός και κοινωνικός , της μητέρας που εμπλουτίζει την γυναικεία φύση με τέτοιες αρετές. Είναι αρετές που οφείλονται σε χρόνιες δομές των ανθρώπινων κοινωνιών, πολλές φορές άδικες και καταπιεστικές, για εμάς τις γυναίκες. Δομές που εκδημοκρατίστηκαν με αγώνες , με προσπάθειες και με  προοδευτικές πολιτικές. Αγώνες για πολιτική ισότητα ανδρών και γυναικών παντού. Στους χώρους εργασίας, στο σπίτι, στην κοινωνική ζωή και στην πολιτική.
Αυτά είναι όμως λίγο πολύ γνωστά. Είναι θεωρητικά ζητήματα ιστορικής και πολιτικής φύσης, που ναι μεν είναι χρήσιμα αλλά επί του παρόντος δευτερεύοντα. Ποια είναι τα πρωτεύοντα τότε λοιπόν; Ποια αντιμετωπίζουμε εμείς οι γυναίκες του Δήμου Ωραιοκάστρου καθημερινά; Τι μας καίει αυτή τη στιγμή που μιλάμε;
Θα σας πω ποια πιστεύω εγώ ότι είναι αυτά, θα μου πείτε εσείς εάν συμφωνείτε και μαζί θα αναζητήσουμε λύσεις…
Βασικό πρόβλημα είναι η σχολική στέγη. Τα παιδιά μας, τα παιδιά του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου είναι αναγκασμένα να κάνουν μάθημα σε αίθουσες ακατάλληλες. Σε αίθουσες υπόγείες, αίθουσες νοικιασμένες σε πρώην βιοτεχνικούς χώρους. Εσείς, οι μητέρες, καταλαβαίνεται πολύ καλά την βαρύτητα αυτού του προβλήματος. Σεις, που ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, στερείστε μέρους του εισοδήματός σας για να στείλετε τα παιδιά σας σε φροντιστήρια, για να μην τους λείψει τίποτε, για να τα βοηθήσετε να περάσουν στο Πανεπιστήμιο έχετε απέναντί σας αδιάφορους δημοτικούς άρχοντες, που θυμούνται το πρόβλημα μόνο στους ετήσιους αγιασμούς. Έχετε απέναντί σας δημάρχους που επί σειρά ετών ΔΕΝ έχουν λύσει το πρόβλημα αλλά συσσώρευσαν χρέη στους Δήμους. Φαίνεται πως είχαν άλλες προτεραιότητες. Φαίνεται πόσο τους απασχόλησε το ζήτημα αυτό διαχρονικά…
Να πάμε σε άλλα ζητήματα τώρα υπό μορφή ερωτημάτων. Πιστεύετε ότι οι θέσεις σε δημοτικό παιδικό σταθμό είναι αρκετές; Καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου μας; Βοηθάμε έτσι την εργαζόμενη μητέρα, εξαναγκάζοντάς την να πληρώσει αυξημένα ποσά για τέτοιες υπηρεσίες σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς; Είναι λογικό μια μάνα, εφόσον εργάζεται να δαπανά το 1/3 του μισθού της για να μπορεί να εργαστεί; Είναι λογικό το 2010 να επιστρατεύεται η τρίτη ηλικία για την για την φύλαξη και την ανατροφή των παιδιών μιας εργαζόμενης μητέρας; Και εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δηλαδή η γιαγιά και ο παππούς να βοηθήσουν έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση τι γίνεται; Ποια είναι η βοήθεια της οργανωμένης δημοτικής πολιτείας προς αυτές τις μητέρες και ευρύτερα προς αυτές τις οικογένειες;
 Για να περάσω και σε άλλα ζητήματα…. Τα παιδία του νέου δήμου, ιδιαίτερα στο Ωραιόκαστρο που θα αθληθούν; Που θα παίξουν; Πού και πώς θα μετακινηθούν; Τα αυτοκίνητα κυριαρχούν παντού, οι ταχύτητες πολλές φορές είναι μεγάλες και ο κίνδυνος υπαρκτός. Οι μητέρες με τα καροτσάκια, τα παιδικά καροτσάκια, σε ποια πεζοδρόμια θα περπατήσουν;  Πώς θα βγουν να κάνουν την βόλτα τους; Πώς θα κάνουν τις αγορές τους; Σε ποιο αστικό και κυκλοφοριακό περιβάλλον; Με ποια διαδημοτική συγκοινωνία;
 Ο κατάλογος είναι μακρύς φίλες και συνδημότες. Ξεκίνησα να απαριθμώ μερικά προβλήματα που ίσως να φαίνονται απλά. Που ίσως να μην απασχολούν τους δημοτικούς άρχοντες, μιας και μέσα στα γραφεία τους τόσα χρόνια δεν τα αντιμετωπίζουν. Γνωρίζω ότι αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τα όσα προανέφερα πλήττουν τις μητέρες, την οικογένεια. Την εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα, που η κοινωνική πραγματικότητα την έχει επιφορτίσει με βάρη μεγάλα, σχεδόν ασήκωτα. Και οικογένεια και επάγγελμα. Και ανατροφή των παιδιών και οικονομικές δυσκολίες. Σε αυτή τη γυναίκα ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου δεν πρέπει να σταθεί; Δεν θα πρέπει η δημοτική αρχή να γίνει αρωγός της; Είναι ίσως η μονάδα- το άτομο στο οποίο στηρίζεται αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία. Είναι από όποια πλευρά και αν το δούμε, κοινωνικά, πολιτικά, ταξικά, οικονομικά, το άτομο που δέχεται πιθανόν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η εργαζόμενη μητέρα που στηρίζει διαχρονικά την ελληνική οικογένεια.
Βέβαια γυναίκα δεν είναι μόνο η μητέρα. Η αναφορά μου σε αυτήν γίνεται πρώτα, λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας που αποδίδουμε όλοι μας, και εγώ προσωπικά στις μητέρες. Όμως, όπως προείπα γυναίκα δεν είναι μόνο η μητέρα. Γυναίκα είναι και η κοπέλα, η νεαρή. Είναι η κοπέλα που σπουδάζει, που ψάχνει δουλειά. Που σύμφωνα με όλες τις στατιστικές πλήττεται άνισα σε σχέση με τον άνδρα, από την ανεργία. Που υποαπασχολείται με ελαστικές μορφές εργασίας. Που δεν αμείβεται ίσα, για ίση εργασία. Που υπόκειται σε μισθολογικούς διαχωρισμούς.
Γυναίκα είναι και γυναίκα της τρίτης ηλικίας. Που δυσκολεύεται οικονομικά από την μικρή σύνταξη. Που δυσκολεύεται στις μετακινήσεις – εδώ δυσκολεύονται μικροί μεγάλοι. Που χρειάζεται μια ιατρική βοήθεια στο σπίτι, που χρειάζεται κάποιες φυσικοθεραπείες, μια ιατρική επίβλεψη. Που χρειάζεται ειδικούς χώρους για να αξιοποιεί δημιουργικά τον χρόνο της, να έρχεται σε επαφή με τους φίλους της, τον κόσμο. Είναι γυναίκα που χρειάζεται και της αξίζει ο σεβασμός για αυτά που έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία…
Θα μου πείτε πως πολλά από αυτά που σας λέω σήμερα, εδώ στο Ωραιόκαστρο δεν λύνονται από έναν Δήμο, δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Μπορώ να σας απαντήσω με δύο τρόπους και θα το κάνω. Πρώτον οι νέοι δήμου που δημιουργούνται, είναι μεγαλύτεροι. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θέλει να δώσει μεγαλύτερες δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες. Με την συγκέντρωση δυνάμεων και την ορθότερη ιεράρχηση μπορούμε να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μια σειρά ζητημάτων που προανέφερα είναι ζητήματα και αρμοδιότητες του Δήμου. Σε μια σειρά από άλλα ο Δήμος μπορεί να παίξει υποβοηθητικό ρόλο, αλλά σίγουρα μπορεί να συμβάλει σε θετική κατεύθυνση. Δεύτερον , τα πάντα στην πολιτική είναι θέμα προτεραιοτήτων. Μια προοδευτική πρόταση έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και άρα και τη γυναίκα. Έχει στο κέντρο της την ισότητα, άρα και την γυναίκα. Προσπαθεί να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο, να σκύψει πάνω στα υπαρκτά καθημερινά προβλήματα. Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι η θέση της γυναίκας βελτιώθηκε όταν ασκήθηκαν προοδευτικές πολιτικές. Τέτοιες πολιτικές συγκροτούν την δική μου πρόταση.
Είμαι γυναίκα. Γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Γνωρίζετε τον πόλεμο που δέχομαι λόγω αυτού. Δεν πειράζει – είναι τόσο ξεπερασμένη τακτική και τόσο παλαιοκομματική που δεν αγγίζει κανέναν. Θα μπορούσα σήμερα από εδώ να επιτεθώ πολιτικά στους δημάρχους για ένα σωρό ζητήματα. Δεν το κάνω , όχι από αδυναμία αλλά από σεβασμό σε εσάς . Προτιμώ να συζητήσουμε για λύσεις. Για λύσεις άμεσες , όπου αυτό είναι δυνατό. Για λύσεις εφικτές. Για λύσεις ώριμες.
Δεσμεύομαι προσωπικά την επόμενη μέρα των εκλογών να κινητοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις για την επίλυση του ζητήματος της σχολικής στέγης. Ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Γνωρίζω από μέσα το πρόβλημα. Είδα την αδιαφορία των αρχόντων της περιοχής σε σύγκριση με άλλες περιοχές, είδα πως όσοι θέλουν μπορούν. Επίσης για το ζήτημα των δημοτικών παιδικών σταθμών, με σειρά ενεργειών θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές λύσεις. Μείωση των δημοτικών φόρων για τρίτεκνες και για μονογονεϊκές οικογένειες. Συμμετοχικές διαδικασίες για την ανάδειξη προβλημάτων και την επίλυσή τους. Καθιέρωση διαδημοτικής συγκοινωνίας. Ενίσχυση του θεσμού ΚΑ.Π.Η . Αγορά ασθενοφόρου και προσπάθεια καθιέρωσης ιατρικού επισκέπτη για βοήθεια στο σπίτι. Τέλος με οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση, θα παρέμβουμε υπέρ τις δημιουργίας ελεύθερων χώρων πρασίνου, θα κινητοποιηθούμε για το ζήτημα του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ όπου θα απαιτήσουμε την λειτουργία του με οικολογικούς όρους και θα επιδιώξουμε τον εξανθρωπισμό του αστικού περιβάλλοντος με πεζοδρόμια και υποδομές φιλικές για τους κατοίκους.
Κλείνοντας σας ρωτώ. Μπροστά σε μια τέτοια συγκυρία πολιτικής αναδιάταξης, ανάδειξης των ζητημάτων και εφαρμογής νέων πολιτικών, εμείς οι γυναίκες θα μείνουμε αδιάφορες; Απλά θα πάμε την Κυριακή με ένα ψηφοδέλτιο στο χέρι ή θα επιλέξουμε μια προοδευτική πολιτική πρόταση ανατροπής; Θα επιβραβεύσουμε αυτούς που ανερυθρίαστα ζητούν και πάλι την ψήφο μας χωρίς δεσμεύσεις και με ορατά τα αποτελέσματα των πολιτικών τους ή θα γυρίσουμε σελίδα;
Προτού η κάθε μια από εσάς απαντήσει σε αυτό το δίλημμα, ας κουβεντιάσουμε , ας γνωριστούμε και ας σκεφτούμε λύσεις για αυτά που μας καίνε και μας απασχολούν.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

24 Σεπ 2010

Κάλεσμα στις γυναίκες

Η    υποψήφια    Δήμαρχος    Ωραιοκάστρου    Χριστίνα  
Αλίρη    καλεί    τις    γυναίκες    του    Δήμου    για     μια    
συζήτηση    "με όραμα το μέλλον"..  

http://www.facebook.com/event.php?eid=152082418159854&ref=mf

   "Γιατί οι γυναίκες μαζί μπορούν.."


Σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στο εστιατόριο Bon Chateau στις 8.00 μ.μ




Στο ίδιο έργο θεατές

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε. Μια ακόμη σχολική χρονιά γεμάτη προσπάθειες, κόπους και αγώνες μαθητών και δασκάλων. Μία χρονιά γενικά δύσκολη για την χώρα λόγω οικονομικής κρίσης.
Παρόλα αυτά όμως, εμείς οι κάτοικοι και δημότες του Ωραιοκάστρου έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιπρόσθετα προβλήματα. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο δήμο μας είναι οξύτατο. Κάθε χρόνο, την ημέρα του σχολικού αγιασμού οι δημοτικοί άρχοντες θυμούνται το πρόβλημα. Κάθε χρόνο εμφανίζονται μπροστά σε γονείς και μαθητές ανερυθρίαστοι, χωρίς ίχνος συναίσθησης του προβλήματος και εκφωνούν χαιρετισμούς.
Χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια του ζητήματος  τόσα χρόνια, αντί να εμφανιστούν απολογούμενοι μπροστά σας για την κατάντια αυτή, που έχει καταδικάσει τα παιδιά του δήμου μας  σε στέρηση σχολικών αιθουσών και σε πρόχειρες λύσεις, δηλώνουν και πάλι υποψήφιοι. Ζητούν την ψήφο σας. Ανανεώνουν τις υποσχέσεις, ξεχνούν το ζήτημα και θα το ξαναθυμηθούν σε έναν χρόνο ακριβώς από σήμερα.
Το μόνο εύκολο είναι να φυγομαχήσουν αποδίδοντας ολοκληρωτικά την ευθύνη στην κεντρική εξουσία και την κυβέρνηση. Το μόνο εύκολο είναι να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με ρηχά επιχειρήματα περί γραφειοκρατίας, έλλειψης πόρων κοκ. Τους ρωτάμε. Μπορείτε να τα πείτε ενώπιον των μαθητών; Έχετε το ανάστημα να τα παρουσιάσετε ενώπιον των γονέων, οι οποίοι απηυδισμένοι προβαίνουν σε διαμαρτυρίες; Δεν διαμαρτύρονται οι άνθρωποι αυτοί για ήσσονος σημασίας θέματα. Μάλλον οι δημοτικό άρχοντες δεν έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα στην πλήρη έκτασή του. Διότι αν το είχαν αντιληφθεί ή θα προσπαθούσαν για την επίλυσή του ή δεν θα εμφανίζονταν την ημέρα του σχολικού αγιασμού ενώπιον της σχολικής κοινότητας.
Το πρόβλημα αυτό της σχολικής στέγης δυστυχώς αφορά και τους τρεις δήμους Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας. Δυστυχώς δεν εξαιρείται κανείς από τους δημάρχους. Είναι όλοι τους υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης. Είναι όλοι τους μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης, όπως θέλουν να παρουσιάζονται. Είναι όλοι τους στο τιμόνι των δήμων αρκετά χρόνια.
Εκτός δηλαδή του προβλήματος του δήμου Ωραιοκάστρου, η ίδια κατάσταση εντοπίζεται και στους άλλους δύο δήμους. Υπόγειες αίθουσες, ακατάλληλα κτίρια, ενοικιαζόμενα, χωρίς τους απαραίτητους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κοκ Ας απαντήσει συγκεκριμένα ο κ. Σαραμάντος και ο κ. Γαβότσης στο ίδιο ερώτημα, προτού εμφανιστούν ως τιμητές και κομιστές λύσεων. Ας περιγράψουν πρώτα την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους που διοικούσαν χρόνια. Είναι περήφανοι για το έργο τους; Έχουν λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης εκεί και είναι έτοιμοι να μεταφέρουν τις συσσωρευμένες εμπειρίες τους και την τεχνογνωσία τους, ώστε να λύσουν και το πρόβλημα του Ωραιοκάστρου; Οι γονείς και οι μαθητικές κοινότητες των δήμων Καλλιθέας και Μυγδονίας έχουν την ίδια άποψη με αυτούς; Ή μήπως νομίζουν ότι η κατάσταση στα σχολεία της περιοχής τους, στα σχολεία των αρμοδιοτήτων τους είναι άγνωστη στους δημότες του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου; Υπάρχουν ή όχι υπόγειες αίθουσες; Υπάρχουν ή όχι ενοικιασμένοι πρώην βιοτεχνικοί χώροι που φιλοξενούν (;) σχολικές τάξεις; Αυτές τις λύσεις θέλουν να μεταφέρουν στο νέο Δήμο; Αυτή είναι η πρότασή τους; Αν αυτό προτείνουν, τότε καλώς εμφανίζονται ως λύτες. Σίγουρα όμως αυτό που αυτοί προτείνουν θα το κρίνουν οι πολίτες.
 Μπορούμε να τους κρίνουμε. Ας είναι πιο προσεκτικοί όσοι λοιπόν νομίζουν ότι το πρόβλημα αφορά μόνο έναν δήμο. Εάν αυτοί δηλώνουν περήφανοι για την εικόνα του νέου δήμου Ωραιοκάστρου, στον τομέα της σχολικής στέγης, τα λόγια είναι περιττά. Εάν αυτοί δηλώνουν υπερήφανοι για το γεγονός ότι τα παιδιά μας κάνουν μάθημα σε κτίρια ακατάλληλα, ενοικιαζόμενα, υπόγεια, χωρίς προαύλιους χώρους  τότε όλοι εμείς κάνουμε λάθος.
Αφού ξεπεράσουμε τα βασικά ( σχολική στέγη) θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για σωρεία άλλων προϋποθέσεων που θα καθιστούσαν την εκπαιδευτική διαδικασία αρτιότερη. Υλικοτεχνικός εξοπλισμός, υπολογιστές, βιβλιοθήκες, χώροι εκγύμνασης, αναψυχής, εκσυγχρονισμός σχολικών προγραμμάτων είναι μερικά αιτήματα που μπορεί σήμερα να φαντάζουν ευχολόγια, αλλά είναι αναγκαία στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία. Υπό κανονικές συνθήκες αυτή θα ήταν η πρότασή μας για το νέο δήμο Ωραιοκάστρου. Πρόταση πλήρης, σύγχρονη και υλοποιήσιμη. Αυτή μας η πρόταση δεν αναιρείται…

Δυστυχώς βρισκόμαστε πολύ πίσω, καθώς το κύριο και βασικό αίτημα είναι η επίλυση του ζητήματος της σχολικής στέγης. Πρωταρχικός μας στόχος και πολιτική προτεραιότητά μας είναι ικανοποίηση αυτού του ζητήματος. Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για την επάνδρωση των νέων σχολείων και θα είμαστε αρωγοί τους. Το όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τον δήμο και τα σχολεία του σε πρότυπα, ενεργειακά αυτόνομα σχολεία, με όλον τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Με περιβάλλοντες χώρους αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένους και με χώρους εκγύμνασης, αθλοπαιδιών και άλλων δραστηριοτήτων.  Πρέπει να καλύψουμε πολύ δρόμο. Θα το κάνουμε όμως , γιατί ιεραρχούμε τα ζητήματα βάσει αξιών. Και η παιδεία για εμάς είναι υψηλή αξία.

13 Σεπ 2010

Kαλή σχολική Χρονιά

Παιδεία είναι η ανατροφή και η εκπαίδευση των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Είναι όλα τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται η μόρφωση και η καλλιέργεια του ανθρώπου, με σκοπό την δημιουργία μιας δυνατής και ελεύθερης προσωπικότητας.

Οι σύγχρονες νεωτερικές κοινωνίες, αναγνωρίζοντας την σημασία της παιδείας, την έχουν συστηματοποιήσει σε εκπαιδευτικά συστήματα, που αναλόγως των πολιτικών ιδεολογιών που επικρατούν είναι άλλοτε δημοκρατικά, εξισωτικά και άλλοτε πιο ανταγωνιστικά.

Το εκπαιδευτικό σύστημα μιας κοινωνίας, ως αναπόσπαστος θεσμός της και κομμάτι της πραγματικής καθημερινής ζωής, ακολουθεί την τύχη και την πορεία της πρώτης. Η σημερινή συγκυρία το αποδεικνύει, καθώς η οικονομική κρίση και η δημοσιονομική στενότητα δεν αφήνει ανεπηρέαστη την παιδεία, όπως θα θέλαμε. Βάσιμες ενδείξεις φανερώνουν μεγάλες ελλείψεις για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Από την μία έκτακτες ανάγκες που οφείλονται στην οικονομική κρίση και επιδεινώνουν την κατάσταση και από την άλλη πάγιες και διαρθρωτικές καθυστερήσεις ετών, σκιαγραφούν ένα δύσκολο παρόν. Η πυραμίδα των προβλημάτων ξεκινά από τα βασικά. Η σχολική στέγη παραμένει ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων. Ακολουθεί η έλλειψη καθηγητών και δασκάλων, παρά την ύπαρξη μιας εκ των ευνοϊκότερων αναλογιών καθηγητών μαθητών. Αφού ξεπεράσουμε τα βασικά ( κτίρια και καθηγητές) θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για σωρεία άλλων προϋποθέσεων που θα καθιστούσαν την εκπαιδευτική διαδικασία αρτιότερη. Υλικοτεχνικός εξοπλισμός, υπολογιστές, βιβλιοθήκες, χώροι εκγύμνασης, αναψυχής, εκσυγχρονισμός σχολικών προγραμμάτων είναι μερικά αιτήματα που μπορεί σήμερα να φαντάζουν ευχολόγια, αλλά είναι αναγκαία στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία.

Παρόλα αυτά βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς . Το μυαλό μας είναι στα πρωτάκια που για πρώτη φορά θα έρθουν σε επαφή με το σχολείο. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, μένοντας πιστοί στο λειτούργημά τους θα φέρουν εις πέρας το καθήκον τους, ακόμη και αυτήν την ομολογουμένως δύσκολη χρονιά.

Ταυτόχρονα όμως έχουμε και τις αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέμβρη με ένα νέο σχήμα. Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αλλάζει τα δεδομένα παντού. Νέοι δήμοι, με δυνατότητα κινητοποίησης περισσότερων δυνάμεων θα αναλάβουν εν μέρει αρμοδιότητες που αφορούν την εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα. Βέβαια δεν σημαίνει πως μία μεταρρύθμιση από μόνη της, απογυμνωμένη από ανθρώπους που νοιάζονται και ενδιαφέρονται, είναι ικανή συνθήκη βελτίωσης της πραγματικότητας. Για παράδειγμα στο Νέο Δήμο Ωραιοκάστρου δυστυχώς βρισκόμαστε πολύ πίσω, καθώς το κύριο και βασικό αίτημα είναι η επίλυση του ζητήματος της σχολικής στέγης. Πρωταρχικός μας στόχος και πολιτική προτεραιότητά μας είναι ικανοποίηση αυτού του ζητήματος. Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για την επάνδρωση των νέων σχολείων και θα είμαστε αρωγοί τους. Το όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τον δήμο και τα σχολεία του σε πρότυπα, ενεργειακά αυτόνομα σχολεία, με όλον τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Με περιβάλλοντες χώρους αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένους και με χώρους εκγύμνασης, αθλοπαιδιών και άλλων δραστηριοτήτων.

Τέλος , επειδή με τη λέξη εκπαίδευση εννοούμε πάντα κάτι μικρότερο σε σχέση με την ευρύτερη λέξη παιδεία, έχουμε πρόταση για όλο το φάσμα. Παιδεία είναι και ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η σύνδεση του ατόμου με το φυσικό του περιβάλλον. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την έννοια της παιδείας.

Δυστυχώς είμαστε πίσω. Πρέπει να καλύψουμε πολύ δρόμο. Θα το κάνουμε όμως , γιατί ιεραρχούμε τα ζητήματα βάσει αξιών. Και η παιδεία για εμάς είναι υψηλή αξία.

Καλή σχολική χρονιά

10 Σεπ 2010

Σημεία από τον λόγο της υπ.Δημάρχου Ωραιοκάστρου Χριστίνας Αλίρη

Φίλες, φίλοι, αγαπητοί συνδημότες του Ωραιοκάστρου
Βρισκόμαστε δύο μήνες περίπου πριν από τις δημοτικές εκλογές. Δύο μήνες από την ευκαιρία που μας δίνεται  να αποφασίσουμε για τον τόπο μας. Σε δύο  μήνες θα κληθούμε όλοι μας να τοποθετηθούμε  για τα πράγματα, για τον δήμο μας, για τα προβλήματά μας. Σε δύο μήνες θα έχουμε την δυνατότητα να κρίνουμε τους εδώ δημοτικούς άρχοντες εφόσον ξαναζητάνε την ψήφο μας. 
Η πολιτική και οι εκλογές έχουν ενδιαφέρον και ουσία όταν υπάρχει διακύβευμα και δίλημμα. Δίλημμα υπάρχει όταν εμφανίζονται τουλάχιστον δύο προτάσεις, δύο προγράμματα, δύο προοπτικές. Εμείς εδώ, σήμερα στο Ωραιόκαστρο δηλώνουμε πως είμαστε παρόντες. Καταθέτουμε μία πρόταση ενώπιον των δημοτών του νέου δήμου . Ευχής έργο να κατατεθούν και άλλες προτάσεις για το μέλλον του τόπου,  και άλλα σχέδια και άλλα προγράμματα. Όχι απλά υποψηφιότητες . Τέτοιες υπάρχουν ήδη 4 (τέσσερις) . Προγράμματα, συγκροτημένες προτάσεις, σχέδια, αυτό είναι το ζητούμενο.
Με την αυτοδιοικητική μας πρόταση θέτουμε το δίλημμα. Θα παραμείνει ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου δέσμιος ανίκανων δημοτικών αρχόντων ή θα αλλάξουμε; Θα αφήσουμε παγιωμένες καταστάσεις και συσχετισμούς επί σειρά ετών ανέγγιχτους ή θα προχωρήσουμε με ορμή στη νέα εποχή; Τώρα είναι η στιγμή φίλες και φίλοι. Τώρα που δημιουργείται ένας νέος Δήμος. Ένας νέος Δήμος που δεν θέλουμε να είναι απλό άθροισμα αυτών που συνενώνονται. Ένας νέος δήμος που παρά την ετερογένειά του εμείς φιλοδοξούμε να τον ενώσουμε.

Η συγκυρία είναι δύσκολη. Το γνωρίζουμε όλοι. Η οικονομική κρίση συμπιέζει τα εισοδήματα, ανατρέπει οικογενειακούς προϋπολογισμούς και προσθέτει βάρη στους ανθρώπους. Τώρα όμως είναι ταυτόχρονα και η μεγάλη ευκαιρία. Τώρα πρέπει να απαλλαγούμε από χαλαρές και σπάταλες  διαχειριστικές συνήθειες. Τώρα πρέπει να απαλλαγούμε από πελατειακά δίκτυα. Τώρα πρέπει να βάλουμε φραγμό στην αναξιοκρατία, στις λογικές «των ημετέρων, των δικών μας» . Τώρα είναι η στιγμή να αλλάξουμε νοοτροπίες Τώρα είναι που πρέπει κάθε ευρώ να αξιοποιηθεί. Κάθε κονδύλι, κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία πρέπει να εξυπηρετεί ανάγκες και προοπτικές. Και επειδή οι νέοι δήμοι που προκύπτουν από την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη είναι μεγάλοι και διευρυμένοι, υποχρέωση όλων μας είναι η σωστή και δίκαιη ιεράρχηση των αναγκών. Η ισόρροπη ανάπτυξη δεν είναι ένα απλό σύνθημα, αλλά αποκτά βαρύτητα. Ισόρροπη ως προς τις τοπικές ανάγκες των επιμέρους κοινωνιών που απαρτίζουν το δήμο. Ισόρροπη ως προς τις θεματικές των ασκούμενων πολιτικών μας. Ισόρροπη σε σχέση με το περιβάλλον.
Οι δήμοι Καλλιθέας, Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου έχουν πολλά κοινά προβλήματα. Οι κάτοικοι τους, εμείς οι δημότες, έχουμε κοινές αγωνίες και κοινές επιθυμίες. Υπάρχουν όμως και ζητήματα διαφορετικά. Κάποια ζητήματα του Ωραιοκάστρου, πιθανόν δεν απαντώνται στους άλλους δήμους. Αντίστοιχα, επιμέρους προβλήματα της Μυγδονίας και της Καλλιθέας να μην απασχολούν άμεσα το Ωραιόκαστρο. Ο δήμαρχος και η διοίκηση του νέου δήμου οφείλει να κρίνει ορθολογικά. Οι πολιτικές του , θα πρέπει να ενώνουν, να δημιουργούν την αίσθηση της κοινής αντιμετώπισης των ζητημάτων. Οι πολιτικές του θα πρέπει να αποπνέουν δικαιοσύνη. Θα πρέπει να είναι δήμαρχος όλων των δημοτών, όλων των δημοτικών κοινοτήτων.
Μαζί με την υποχρέωση ισορροπίας όμως γεννάται η ανάγκη προγραμματικής πληρότητας. Χρειάζεται μία επεξεργασμένη ρεαλιστική πρόταση. Άνθρωποι που να έχουν εργαστεί για αυτήν. Άνθρωποι που να την πιστεύουν. Όλοι εμείς, με την  παράταξη « Κοινωνία Πολιτών» φιλοδοξούμε να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμά μας, να το κάνουμε κτήμα των συνδημοτών μας. Να προκαλέσουμε συζήτηση, προβληματισμό, προσδοκίες και ελπίδα. Ελπίδα για αλλαγή, για ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα και η πρόταση για τον νέο δήμο Ωραιοκάστρου δεν είναι υπόθεση λίγων. Είναι υπόθεση ανοικτή, είναι διαδικασία συμμετοχική. Δηλώνουμε έτοιμοι. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε επεξεργασμένη πρόταση. Δηλώνουμε όμως και ανοιχτοί. Ανοιχτοί σε προσθήκες, επισημάνσεις, διορθώσεις και παρατηρήσεις. Δεν στεκόμαστε απέναντί στους συνδημότες μας αυτάρεσκα για να τους υποδείξουμε το σωστό. Στεκόμαστε μαζί τους, δίπλα τους, από την ίδια όχθη και τους καλούμε να περάσουμε απέναντι.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω κάποιες πτυχές του εγχειρήματός μας. Όπως γνωρίζετε, όλοι μας έχουμε πολιτικές, και γιατί όχι, και κομματικές καταβολές. Δεν κρυβόμαστε. Δεν το αποκρύπτουμε. Ανήκουμε στον χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ . Ανήκουμε στην μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη και έχω και εγώ, όπως και σεις,  αγωνιστεί για τις αρχές και τις αξίες του χώρου. Αρχές και αξίες που είναι πλειοψηφικές στη χώρα. Αρχές και αξίες διαχρονικές, που συγκινούν πλατιά λαϊκά στρώματα. Και ερωτώ; Είναι δυνατόν αυτές οι αρχές, αυτό το αξιακό πλαίσιο να  υπο-εκπροσωπείται στο νέο δήμο Ωραιοκάστρου, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια; Είναι δυνατόν να διαχέεται σε παρατάξεις συντηρητικές και τελικά να εξουδετερώνεται; Είναι δυνατόν να μην μπορεί να συγκροτήσει μία ενιαία δύναμη αλλαγής; Έναν φορέα, μία παράταξη που θα αντιμετωπίσει με επάρκεια την κυριαρχία της οπισθοδρόμησης; Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε το δικό μας «Φτάνει πια» ; Μήπως ήρθε η στιγμή να φωνάξουμε ότι ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εδώ; Μας λένε πολλοί πως ο δήμος είναι συντηρητικός, ότι ο κόσμος ανήκει στη Δεξιά. Δεν το πιστεύουμε, διαφωνούμε και θα το αποδείξουμε. Οι μόνες μάχες που χάνονται, είναι αυτές που δεν έχουν δοθεί, και εμείς αυτή τη φορά σκοπεύουμε να την δώσουμε. Να την δώσουμε με όλες τις μας τις δυνάμεις. Να φανερώσουμε πως τίποτα δεν παραμένει στάσιμο. Όλοι εμείς, οι άνθρωποι της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, με πυξίδα μας την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την ανάπτυξη οφείλουμε στον τόπο και στην ιστορία μας να δώσουμε αυτή τη μάχη ενωμένοι και αποφασισμένοι. Οφείλουμε να κερδίσουμε. Οφείλουμε. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στους ανθρώπους. Δεν θα αφήσουμε ξανά τον Δήμο Ωραιοκάστρου στα χέρια της συντήρησης. Υπόλογοι θα είναι όσοι διακηρύσσουν πως διέπονται από τις ίδιες αρχές, αλλά συντάσσονται με την Δεξιά και τις δημοτικές εκφάνσεις της. Ας απολογηθούν αυτοί για τις επιλογές τους. Ας αποδείξουν αυτοί ,πώς γίνεται να εμφορούνται από αξίες και αρχές συνεργαζόμενοι με τον κύριο Μπάτο, τον κύριο Γαβότση και τον κύριο Σαραμάντο. Με όχημα και κύριο κορμό εμάς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ καλούμε τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε ισότιμη συνεργασία. Δεν διαχωρίζουμε τον κόσμο και τους δημότες. Δεν θέτουμε αυστηρά κομματικά κριτήρια. Όμως δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοροϊδία αντιφατικών δηλώσεων και επιλογών. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε προσωπικές επιλογές που ξενίζουν. Δεν θέτουμε κομματικές διαχωριστικές γραμμές αλλά θέτουμε αξιακές και προγραμματικές διαχωριστικές γραμμές. Δεν θέλουμε να παίξουμε παιχνίδι με τις λέξεις -Ανεξάρτητος, ανεξάρτητη παράταξη, ανεξάρτητοι δημότες- .
Δεν είμαστε ανεξάρτητοι από τις βασικές αξίες που πιστεύουμε χρόνια. Δεν είμαστε ανεξάρτητοι από τις αρχές μας. Καταθέτουμε μία πρόταση πολιτικά προοδευτική. Αυτό δεν αλλάζει. Μια πολιτικά προοδευτική πρόταση, άρα μία πρόταση με ευαισθησία στην κοινωνική πολιτική, μια πρόταση με έμφαση στην   διαφάνεια, την συμμετοχή, την ανάπτυξη. Μία πρόταση με οικολογική συνείδηση, μια πρόταση ρεαλιστική όσο και οραματική. Μια πρόταση αλλαγής.
Ταυτόχρονα όμως είμαστε ανεξάρτητοι από παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά, από  μικροπολιτικά συστήματα, από αλισβερίσια, από διευθετήσεις. Είμαστε ανεξάρτητοι από νοοτροπίες καθυστέρησης, συναλλαγής και παραγοντισμού. Έχουμε αποδείξει όλοι εμείς ότι είμαστε ανεξάρτητοι από κυβερνητικές πολιτικές γιατί πρώτοι εμείς εναντιωνόμασταν απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές που δεν ευνοούσαν τον πολίτη.
Η μόνη εξάρτησή μας ήταν πάντοτε από τις αρχές μας, τις αξίες μας, το πρόγραμμά μας. Ας ψάξουν αλλού οι πολίτες του νέου δήμου Ωραιοκάστρου αλλού για καιροσκόπους. Ας ψάξουν αλλού για ανθρώπους  που εν μία νυκτί αλλάζουν στρατόπεδα. Ας ψάξουν αλλού για ανθρώπους που μεταπηδούν από τον έναν πολιτικό χώρο σε άλλον. Και μάλιστα όχι σε όμορο, σε γειτονικό πολιτικά χώρο, αλλά σε αντίπαλο – που μέχρι χθες θεωρητικά εξέφραζε τα αντίθετα.
Και επειδή, έχουμε  την στήριξη ανθρώπων από άλλους κομματικούς χώρους, επισημαίνουμε ότι η όποια συμφωνία και στήριξη που μας έχει δοθεί, είναι βασισμένη σε προγραμματική συμφωνία αρχών και θέσεων. Είναι μια συνεργασία ισότιμη, συνεργασία απαλλαγής από το συντηρητικό κατεστημένο. Είναι βασισμένη σε κοινούς στόχους, κοινές αγωνίες , κοινές προτάσεις. Δεσμευόμαστε όλοι από αυτά. Δεσμεύομαι και εγώ προσωπικά.

Βάσει αυτών των αρχών θα κινηθούμε, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Σας καλώ λοιπόν να μεταφέρετε το μήνυμα της αποψινής συγκέντρωσης. Σας καλώ να γίνεται πολλαπλασιαστές. Γυρνώντας στα σπίτια μας, στα χωρία μας, στις παρέες μας υποστηρίζουμε την υπόθεση της αλλαγής στο νέο δήμο Ωραιοκάστρου. Συστρατευόμαστε στον αγώνα. Θα είναι δύσκολο μιας και απέναντί μας έχουμε επαγγελματίες της πολιτικής, μετρ των συναλλαγών, παγιωμένα συστήματα εξουσίας. Αλλά απέναντι σε αυτά και σε αυτούς θα πούμε ότι επιλέγουμε αλλαγή σελίδας. Δώστε το μήνυμα της νίκης. Φωνάξτε δυνατά ότι αυτή τη φορά οι προοδευτικοί πολίτες δίνουν την μάχη ενωμένοι. Αυτή τη φόρα θα πετύχουμε. Αυτή τη φορά δεν θα χαρίσουμε ούτε μία ψήφο προοδευτικού δημότη στη συντήρηση. Πόρτα- πόρτα, σπίτι-σπίτι, πείθουμε πως ήρθε η ώρα. Ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή. Για έναν Δήμο Ωραιοκάστρου που οι δημότες του θα ζουν όπως φαντάζονται και δεν θα φαντάζονται ότι ζουν. Εξάλλου ποια θα ήταν καλύτερη συγκυρία από αυτή; Νέος Δήμος – Νέοι άνθρωποι – Νέα αρχή. «Κοινωνία Πολιτών» και μεγάλων αλλαγών.

ΚΑΛΟΝ ΑΓΏΝΑ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

9 Σεπ 2010

Πολιτική συγκέντρωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ


Πολιτική συγκέντρωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου θα πραγματοποιηθεί αύριο 9/9/2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ωραιοκάστρου στις 19:30 με ομιλητές τους Χριστίνα Αλίρη, υποψήφια Δήμαρχο του 

Δήμου Ωραιοκάστρου με το συνδυασμό "Κοινωνία

 Πολιτών" και Σωκράτη Ξυνίδη, Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης»




ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Χ. ΑΛΙΡΗ ΣΤΟ ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Ν. ΜΠΑΤΟ
Ωραιόκαστρο: Λερναία Ύδρα το πρόβλημα σχολικής στέγης

Της ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Λύση για το 4ο δημοτικό και το 2ο ΓΕΛ αλλά όχι για το 2ο  δημοτικό, υποσχέθηκε ο δήμαρχος Ωαιοκάστρου Νίκος Μπάτος χθες το πρωί, κατά τη διαμαρτυρία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της περιοχής, έξω από το δημαρχείο. Την ίδια ώρα, η υποψήφια δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Αλίρη, δήλωσε πως ο κ. Μπάτος «δεν έχει συνειδητοποιήσει  το πρόβλημα».
 
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι γονείς ζητώντας την παράδοση των έξι νέων αιθουσών του 4ου Δημοτικού, την ανεύρεση δυο αιθουσών για τα τμήματα της πρώτης τάξης που μένουν μετέωρα, ώστε να λειτουργήσει ομαλά το 2ο Δημοτικό Παλαιοκάστρου και την παράδοση των έξι νέων αιθουσών του 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι «αύριο το πρωί» παραδίνονται οι έξι νέες αίθουσες του 4ου δημοτικού και «ως την Παρασκευή» και οι αίθουσες του λυκείου. Ωστόσο, άλυτο θα παραμείνει το πρόβλημα του 2ου Δημοτικού Παλαιοκάστρου, για το οποίο δεν υπάρχουν κονδύλια. Το 4ο δημοτικό Ωραιοκάστρου στεγάζεται προς το παρόν σ’ ένα κτίριο που κατασκευάστηκε πριν 78 χρόνια κι αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας. Οι νέες αίθουσες, όπως και στο λύκειο, δεν παραδίδονταν από τον εργολάβο που τις κατασκεύασε, γιατί παραμένει απλήρωτος.
Εν τω μεταξύ, η υποψήφια δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Χριστίνα Αλίρη, επισήμανε πως οι ελλείψεις στον τομέα της σχολικής στέγης, είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νέου δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Μπάτος «μάλλον δεν έχει καταλάβει, το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή».

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010 Εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»



Ανεβαίνει το θερμόμετρο σε περιφερειακούς δήμους


…. Την ίδια ώρα η υποψήφια δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Ωραιοκάστρου – Καλλιθέας – Μυγδονίας, Χριστίνα Αλίρη, κατηγόρησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του νυν δήμαρχους των τριών δήμων που είναι παράλληλα διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος για ανικανότητα και δημιουργία δυσβάσταχτων χρεών. «Αν και τα δημοτικά τέλη είναι δυσανάλογα υψηλά, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικές υποδομές και ένα χρέος συνολικά 10 εκατ. ευρώ στο νέο δήμο. Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις», επισήμανε η κ. Αλίρη.

Γιαννόπουλος Νίκος(Πρόεδρος εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,Επικεφαλής Νομαρχιακής Παράταξης Π.Α.Σ.Ο.Κ. Θεσσαλονίκης),
Παπαναγιώτου Νίκος(Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας),
Σγουρός Ιωάννης(Νομάρχης Αθηνών)
Κουκουλεκίδης Παντελής(Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης)
Αλίρη Χριστίνα(Νομαρχιακη Σύμβουλος Θεσσαλονίκης)
Αννίτα Στιβακτάκη

Εφημερίδα «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης»

Ωραιόκαστρο
Χριστίνα Αλίρη:
«Περιορισμός της σπατάλης»

Τις προγραμματικές της θέσεις για τον νέο καλλικρατικό δήμο Ωραιοκάστρου παρουσίασε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» Χριστίνα Αλίρη.

Η υποψήφια δήμαρχος Ωραιοκάστρου αναφέρθηκε στα πολλά χρέη που κληρονομεί ο νέος δήμος, τα οποία προσδιόρισε ότι ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας «επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπιών και περιορισμός της σπατάλης. Επιβάλλεται πλήρης αξιοποίηση των χρημάτων. Σήμερα, είναι αναγκαίες όσο ποτέ νέες αντιλήψεις. Προτάσεις που θα βασίζονται στη γνώση, στις νέες τεχνολογίες. Προτάσεις που θα κομίζουν κάτι νέο. Άνθρωποι που θα πιστεύουν σε αξίες, στις δυνατότητες του τόπου. Άνθρωποι με ευρύ βλέμμα».

Επισήμανε επίσης ότι ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου -που προκύπτει από την συνένωση των δήμων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας- είναι ένας δήμος με προβλήματα και ιδιαιτερότητες. Παρά τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του τα τελευταία χρόνια, παραμένει πολύ πίσω σε ανάλογες υποδομές.

Οι βασικότερες ελλείψεις συνοψίζονται στον τομέα της σχολικής στέγης, οπού είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νέου δήμου, στην έλλειψη αξιόπιστου οδικού δικτύου και αγροτικού οδικού δικτύου, την έλλειψη υδρευτικού, αρδευτικού και αποχετευτικού δικτύου, την έλλειψη χώρων πρασίνου, χώρων πάρκινγκ – για το Ωραιοκάστρου, στην έλλειψη φωτισμού  και ενός  σωρού άλλων ελλείψεων που υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.

Κατήγγειλε ακόμη την αντίφαση ότι τη στιγμή που παρουσιάζονται αυτές οι ελλείψεις σε έργα υποδομών στο Ωραιόκαστρο, το ύψος των δημοτικών τελών που επιβαρύνει τα νοικοκυριά της περιοχής είναι δυσανάλογα μεγάλο. «Η αρχή της ανταποδοτικότητας φαντάζει σύντομο αστείο», σημείωσε η κ. Αλίρη προσθέτοντας πως με τα σημερινά δεδομένα θα περίμενε κανείς ότι ο δήμος δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα υπερχρέωσης.


«Οι διοικούντες έχουν δώσει δείγματα γραφής. Ήταν στο τιμόνι των δήμων επί σειρά ετών, ευθύνονται για το χρέος και τις ελλείψεις και πέραν αυτών εμφανίζονται διεκδικητές χωρίς να δώσουν πρώτα κάποιες εξηγήσεις», ανέφερε και ζήτησε να οριστούν άμεσα ορκωτοί λογιστές που θα αναλάβουν τον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου.

Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο της δημοτικής της παράταξης, σημείωσε πως η συγκρότησή του βρίσκεται στην τελική ευθεία και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα που θα συμμετάσχουν στη νέα προσπάθεια αλλαγής του δήμου.


Χαρακτήρισε τέλος τον Καλλικράτη «επαναστατική μεταρρύθμιση που αναδιατάσσει τον διοικητικό και αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας», διευκρίνισε ωστόσο πως από μόνος του ο Καλλικράτης δεν αποτελεί πανάκεια. «Η μεταρρύθμιση θα κριθεί στο σύνολό της από το ήθος, την διαχειριστική ικανότητα και την πολιτική προσέγγιση των ανθρώπων που θα την υπηρετήσουν από κομβικές θέσεις. Μόνη της, αυτή η θεσμική αλλαγή, αποτελεί μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη ανάπτυξης και ευημερίας.

Πρωτεύοντα ρόλο παίζουν πάλι τα άτομα. Βέβαια οι συνενώσεις είναι μια ισχυρή ώθηση, καθώς οι νέες αυτοδιοικητικές μονάδες που προκύπτουν έχουν το αναγκαίο εύρος, τις δυνατότητες αλλά και, θα τολμούσα να πω, αρκετές προϋποθέσεις να πετύχουν. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση διαμορφώνουν το γενικότερο πολιτικό και αυτοδιοικητικό τοπίο», υποστήριξε.

Αχιλλέας Μεταλούλης

7 Σεπ 2010

Συνέντευξη Τύπου

Τις προγραμματικές της θέσεις για τον νέο καλλικράτειο Δήμο Ωραιοκάστρου παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΜ-Θ η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» Χριστίνα Αλίρη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ίδια αλλά και όλα τα μέλη της  δημοτικής της ομάδας έχουν όρεξη και είναι έτοιμοι να στρωθούν στη δουλειά προκειμένου να αλλάξουν την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Ωραιόκαστρο και να κάνουν τη ζωή των πολιτών πιο ανθρώπινη. Εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η περιοχή και κάλεσε τους δημότες του Ωραιοκάστρου να κάνουν μαζί μια νέα αρχή.

Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Αλίρη αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν οι φετινές δημοτικές εκλογές, καθώς από τη μια έχουμε τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες και από την άλλη έχουμε τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που επιφέρει αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. 

Αλλαγή νοοτροπιών και περιορισμός της σπατάλης
Αναφορικά με την οικονομική κρίση, υποστήριξε ότι δημιουργεί νέες συνθήκες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους της. Θέτει σε αμφισβήτηση παλιές διαχειριστικές λογικές, μοντέλα διοίκησης, χαλαρές και σπάταλες συνήθειες δεκαετιών. «Οι δεδομένες δυσκολίες χρηματοδότησης πρέπει να μας οδηγήσουν σε αναθεώρηση των τρόπων, των μέσων και των στόχων που εξυπηρετεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες ετών, πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε πολιτικές που θα ανακουφίζουν τον πολίτη, πρέπει να παραμεριστούν μικροπολιτικές αντιλήψεις, πελατειακά δίκτυα και οι άνθρωποι που τα εκφράζουν. Επιβάλλεται αξιολόγηση και ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών», τόνισε η υποψήφια δήμαρχος Ωραιοκάστρου και συμπλήρωσε: «Επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπιών. Επιβάλλεται περιορισμός σπατάλης. Επιβάλλεται πλήρης αξιοποίηση των χρημάτων. Σήμερα, είναι αναγκαίες όσο ποτέ νέες αντιλήψεις. Προτάσεις που θα βασίζονται στη γνώση, στις νέες τεχνολογίες. Προτάσεις που θα κομίζουν κάτι νέο. Άνθρωποι που θα πιστεύουν σε αξίες, στις δυνατότητες του τόπου. Άνθρωποι με ευρύ βλέμμα».

Χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «επαναστατική μεταρρύθμιση που αναδιατάσσει τον διοικητικό και αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας», διευκρίνισε ωστόσο πως από μόνος του ο Καλλικράτης δεν αποτελεί πανάκεια. «Η μεταρρύθμιση θα κριθεί στο σύνολό της από το ήθος, την διαχειριστική ικανότητα και την πολιτική προσέγγιση των ανθρώπων που θα την υπηρετήσουν από κομβικές θέσεις. Μόνη της, αυτή η θεσμική αλλαγή, αποτελεί μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη ανάπτυξης και ευημερίας. Πρωτεύοντα ρόλο παίζουν πάλι τα άτομα. Βέβαια οι συνενώσεις είναι μια ισχυρή ώθηση, καθώς οι νέες αυτοδιοικητικές μονάδες που προκύπτουν έχουν το αναγκαίο εύρος, τις δυνατότητες αλλά και, θα τολμούσα να πω, αρκετές προϋποθέσεις να πετύχουν. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση διαμορφώνουν το γενικότερο πολιτικό και αυτοδιοικητικό τοπίο», υποστήριξε.

Απουσία υποδομών
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Αλίρη τόνισε ότι ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου -που προκύπτει από την συνένωση των δήμων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας- είναι ένας δήμος με προβλήματα και ιδιαιτερότητες. Παρά τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του τα τελευταία χρόνια, παραμένει πολύ πίσω σε ανάλογες υποδομές.

Οι βασικότερες ελλείψεις συνοψίζονται στον τομέα της σχολικής στέγης, οπού είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νέου δήμου, στην έλλειψη αξιόπιστου οδικού δικτύου και αγροτικού οδικού δικτύου, την έλλειψη υδρευτικού, αρδευτικού και αποχετευτικού δικτύου, την έλλειψη χώρων πρασίνου, χώρων πάρκινγκ – για το Ωραιοκάστρου, στην έλλειψη φωτισμού  και ενός  σωρού άλλων ελλείψεων που υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής.

Δυσανάλογα δημοτικά τέλη
Την ίδια ώρα, παρά τις δραματικές ελλείψεις που παρουσιάζει το Ωραιόκαστρο σε έργα υποδομών, το ύψος των δημοτικών τελών που επιβαρύνει τα νοικοκυριά της περιοχής είναι δυσανάλογα μεγάλο. «Η αρχή της ανταποδοτικότητας φαντάζει σύντομο αστείο», σημείωσε η κ. Αλίρη προσθέτοντας πως με τα σημερινά δεδομένα θα περίμενε κανείς ότι ο δήμος δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα υπερχρέωσης.

Στα 10 εκατ. ευρώ το χρέος του Δήμου
Κι όμως. Όπως αποκάλυψε η ίδια στους δημοσιογράφους το χρέος του δήμου ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, γεγονός που προβληματίζει για τις διαχειριστικές ικανότητες των δημάρχων. «Η εξίσωση : Έλλειψη έργων υποδομής - συν υψηλά δημοτικά τέλη – ίσον χρέος πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ είναι σίγουρα λανθασμένη και προβληματική», τόνισε με νόημα η κ. Αλίρη και κατηγόρησε τη δημοτική διοίκηση για τη σημερινή πραγματικότητα.

«Οι διοικούντες έχουν δώσει δείγματα γραφής. Ήταν στο τιμόνι των δήμων επί σειρά ετών, ευθύνονται για το χρέος και τις ελλείψεις και πέραν αυτών εμφανίζονται διεκδικητές χωρίς να δώσουν πρώτα κάποιες εξηγήσεις», ανέφερε και ζήτησε να οριστούν άμεσα ορκωτοί λογιστές που θα αναλάβουν τον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου.

Στην τελική ευθεία το ψηφοδέλτιο
Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο της δημοτικής της παράταξης, σημείωσε πως η συγκρότησή του βρίσκεται στην τελική ευθεία και πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα που θα συμμετάσχουν στη νέα προσπάθεια αλλαγής του Δήμου.

«Η παράταξη “Κοινωνία Πολιτών” έρχεται στο Ωραιοκάστρου με αξίες και αρχές. Με προγραμματική πληρότητα, συμμετοχική διάθεση και όρεξη για ανατροπές. Δημιουργικές ανατροπές βασισμένες σε μια πολιτική συμμαχία των δημοτών που βαρέθηκαν τόσα χρόνια υποσχέσεις, βαρέθηκαν την καθημερινότητα ελλείψεων που υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο ζωής τους, βαρέθηκαν τα ίδια πρόσωπα – φορείς ξεπερασμένων αντιλήψεων, πελατειακών δικτύων και διαχειριστικής ανικανότητας», τόνισε η κ. Αλίρη δηλώνοντας ανοιχτή στα αιτήματα και τις προτάσεις που θα διατυπώσουν οι ίδιοι οι πολίτες.

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε έναν δήμο όπου οι πολίτες θα ζουν όπως φαντάζονται και δεν θα φαντάζονται ότι ζουν. Νέος δήμος, νέοι άνθρωποι είναι το σύνθημά μας. Νέες αντιλήψεις, νέες προτάσεις για μια νέα αρχή», κατέληξε.

2 Σεπ 2010

Συνάντηση με δημοσιογράφους πολιτικού ρεπορτάζ


  Σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της υποψήφιας δημάρχου Ωραιοκάστρου Χριστίνας Αλίρη, με δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, που σχετίζονταν με τα προβλήματα του δήμου. Παρουσίασε τις βασικές αρχές της παράταξης και συζήτησε μαζί τους τις γενικότερες εξελίξεις που αφορούν τις εκλογές της Τοπικής αυτοδιοίκησης. 
  Ειδικότερα, οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων επικεντρώθηκαν, όπως ήταν φυσικό, στα προβλήματα του νέου δήμου. Το ύψος των δημοτικών τελών που δεν δικαιολογείται βάσει της αρχής της ανταποδοτικότητας, η δραματική κατάσταση στη σχολική στέγη και γενικότερα στα έργα υποδομών (οδικό δίκτυο, αρδευτικό δίκτυο, αποχετευτικό δίκτυο), η υπερχρέωση των προς συνένωση δήμων και η απουσία σχεδίου χωροταξίας αναδείχθηκαν από τις απαντήσεις της υποψήφιας δημάρχου.
  Σε δεύτερη φάση η κουβέντα μεταφέρθηκε στο πολιτικό επίπεδο. Αν και οι ερωτήσεις περιστράφηκαν στο χρίσμα/ στήριξη από κομματικό φορέα, αναδείχτηκε η πολύπλευρη στήριξη του εγχειρήματος. Συγκεκριμένα περισσότεροι του ενός κομματικού φορέα φαίνεται να υποστηρίζουν την παράταξη " Κοινωνία Πολιτών''. Βάση αυτών των ζυμώσεων είναι η προγραμματική πρόταση και συμφωνία καθώς και η συναντίληψη  στα προβλήματα του νέου δήμου. 
  Τέλος ακολούθησε μια παρουσίαση της προγραμματικής πλατφόρμας της παράταξης σε γενικές γραμμές και αποφεύχθηκε η ονοματολογία και τα σχόλια για περίεργες συμφωνίες συμπόρευσης ανθρώπων, που μέχρι χτες ήταν αντίπαλοι ιδεολογικά και σε θέματα αρχών.
   
   


Τέρμα τα ψέματα

Τέρμα τα ψέματα. Το παιχνίδι εντυπώσεων με παλιές δημοσκοπήσεις πρέπει να σταματήσει. Όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες τακτικές θα καταφέρουν να αποκρύψουν τα προβλήματα του Νέου Δήμου Ωραιοκάστρου, πλανώνται πλάνην οικτρά.
Αντί τέτοιων τακτικών , τους καλούμε να απαντήσουν στα φλέγοντα ζητήματα. Να απολογηθούν για σειρά θεμάτων. Να κοιτάξουν τους δημότες στα μάτια και να εξηγήσουν πως κατάφεραν αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα.
Πρώτοι στα χρέη αλλά τελευταίοι στις σχολικές αίθουσες. Πρώτοι σε πολιτικάντικους τακτικισμούς αλλά τελευταίοι στο οδικό δίκτυο. Πρώτοι σε παραπολιτικές ίντριγκες αλλά τελευταίοι σε ζητήματα δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Με ανύπαρκτο προγραμματικό λόγο... Χωρίς πρόταση, ευελπιστούν απλά στην αναπαραγωγή συσχετισμών.
Η λίστα των προβλημάτων δεν έχει τέλος. Παντελής απουσία μέριμνας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πόλη και χωριά απροσπέλαστες για αυτούς. Παντελής απουσία πολιτιστικής πρότασης. Παντελής άγνοια νέων τεχνολογιών και εφαρμογών τους στην καθημερινότητα. Απουσία περιβαλλοντικής ευαισθησίας κ.ο.κ
Ας μας απαντήσουν σε αυτά και σε άλλα πολλά οι διοικούντες.
7 Νοέμβρη βάζουμε ένα τέλος στην παρακμή. 7Νοέμβρη στο προσκήνιο οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. 7 Νοέμβρη γυρίζουμε σελίδα. Κοινωνία πολιτών και μεγάλων αλλαγών. Νέος Δήμος-Νέοι άνθρωποι.

1 Σεπ 2010

Κοινωνία πολιτών- Απάντηση σε πολίτη




Αρχικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πολίτη του Ωραιοκάστρου για τις παρατηρήσεις του. Αποδεικνύει ότι υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται και μετέχουν ενεργά.
Στις επιμέρους παρατηρήσεις του, που νιώθουμε ότι μας αφορούν θέλουμε να απαντήσουμε καλόπιστα και με σεβασμό. Πρώτον : Η αναφορά μας στο παγκόσμιο βλέμμα είναι ενσυνείδητη. Πιστεύουμε πως ακόμα και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητη η ευρύτερη ματιά. Παραδείγματα, εμπειρίες, πολιτικές από όλον τον κόσμο θα πρέπει να είναι σε γνώση των δημοτικών αρχών. Εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλα μήκη και πλάτη του κόσμου, εμπλουτίζουν τον καμβά των επιλογών, επισημαίνουν προβλήματα. Εξάλλου είναι κοινώς αποδεκτό πως σήμερα, που η παγκόσμια κοινότητα παρομοιάζεται με «παγκόσμιο χωριό», η αλληλεπίδραση φαινομενικά μακρινών γεγονότων είναι πραγματικότητα. Αν αντιστρέψουμε όμως την ερώτηση θα δούμε τα οφέλη ενός ευρύτερου, παγκόσμιου βλέμματος. Θα θέλαμε μια δημοτική αρχή με περιορισμένο βλέμμα; Θα θέλαμε Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους που θα αγνοούν διεθνείς εξελίξεις; Θα θέλαμε δημοτική αρχή εγκλωβισμένη μόνο στο τοπικό ή και εθνικό παράδειγμα; Θα θέλαμε ανθρώπους που με παλαιοκομματικούς όρους και τρόπους δήθεν θα επιλύουν τα προβλήματα του τόπου τους; Ασφαλώς όχι.
Δεύτερον : Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό μας περί του νέου της πρότασής μας. Νέα είναι η προσπάθεια, νέες είναι οι αντιλήψεις. Το «νέο» σηματοδοτεί μια καινούρια πρόταση. Δεν περιορίζεται στο ηλικιακό ζήτημα. Μακριά από μας ο ηλικιακός ρατσισμός. Υπάρχουν νέες ιδέες από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, και παλαιές νοοτροπίες από νέους ανθρώπους. Βέβαια, για εμάς παραμένει πολιτικός στόχος η ενεργοποίηση και η συμμετοχή νέων ανθρώπων, αλλά αυτό επουδενί δεν μειώνει την αξία, την εμπειρία και την συμμετοχή άλλων ηλικιακών ομάδων. Εν ολίγοις, νέα πρόταση, νέα προσπάθεια, νέα αρχή. Νέος δήμος, νέοι άνθρωποι ( όσοι αισθάνονται νέοι και κομίζουν το νέο) .